Na co nezapomenout při grilování? Tipy a rady pro grilování
Chcete se stát mistry zahradní party? Připravila jsem pro vás několik tipů, které se mi podařilo nashromáždit za léta strávená u grilu. Od šťavnatých burgerů až po dokonale propečené steaky, všechno zvládnete a stanete se mistrem grilu.
Lidé připravovali jídla na ohni už od počátku věků. Grilování je v podstatě původní způsob vaření. Dnes jsme sice trochu sofistikovanější, ale myšlenka je stále stejná. Maso, ovoce a zelenina grilovaná nad horkými plameny je zvenčí krásně propečená, zatímco uprostřed zůstane šťavnatá a velice chutná.
Můžete využít plynový gril nebo gril na uhlí. Záleží, co preferujete. Ať už jste v grilu začátečník nebo ostřílený profík, vždy se ujistěte, že je váš gril před použitím dostatečně horký. Pokud dáte jídlo na dokonale rozpálený gril, zvenčí se skvěle propeče, zatímco uprostřed zůstane dokonale šťavnaté.
Správná teplota zabrání ulpívání jídla na grilu. Je to důležité pro bezpečnost vaření. Když položíme maso na rozpálený gril, pomůže to zabít veškeré bakterie, které se mohou na mase hromadit. Gril rozpalujte vždy se zavřeným víkem, aby se rychle zahřál na požadovanou teplotu. V závislosti na grilu a teplotě bude zahřátí grilu trvat 10–15 minut, takže plánujte přípravu jídla podle toho.
Nezapomeňte na čistotu grilu
To umožní, aby chuť čehokoli, co grilujete, vynikla a nemíchala se s chutěmi, které zbyly z jídla, které jste grilovali naposledy. Zabráníte tak přichycení jídla k roštu. Gril doporučuji čistit pevným kartáčem na gril, dokud je horký. Když se malé kousky, které zbyly z vašeho posledního grilování, zahřejí, je mnohem snazší je odstranit. Pro udržení čistého grilu však doporučuji vyčistit gril ihned po každém použití, a to před vypnutím ohřevu.
Rošty potřete olejem
To pomůže zabránit tomu, aby se libové maso přilepilo na gril. Olej ve spreji může způsobit vzplanutí, proto jej při grilování nepoužívejte. Místo toho nalijte olej na papírovou utěrku a poté pomocí kleští rozetřete olej na grilovací rošty.
Pokud se chcete při vaření vyhnout oleji, umístěte na gril grilovací hliníkové tácky a na těch jídlo přímo ugrilujte. Nebojte se, jídlo i tak dosáhne úžasné grilované chuti, kterou všichni známe a milujeme.
Pokud nechcete použít olej, rozkrojte bramboru napůl a stranou na řezu brambory potřete rozpálené grilovací rošty. Díky tomu bude gril přirozeně nepřilnavý.
Nepřesouvejte jídlo a neotevírejte víko grilu
Většinu potravin stačí během procesu grilování otočit pouze jednou. Pohyb jídla po grilu během grilování může způsobit nerovnoměrné propečení jídla a může prodloužit celkovou dobu grilování.
Protože jídlo stačí otočit pouze jednou, mějte mimo dobu otočení víko na grilu přikryté. To pomůže zajistit, aby gril zůstal dostatečně horký na to, aby se vaše jídlo dostatečně propeklo. Zrychlí to dobu grilování a zabrání to vysychání jídla. Zamezíte tak také vzplanutí tím, že omezujete přívod kyslíku do grilu.
Při grilování steaků použijte teploměr
Bezpečnost je velmi důležitá. Vždy se chci ujistit, že se jídlo na grilu připravuje na bezpečnou teplotu. Používám teploměr s okamžitým odečtem abych se ujistila, že je maso na grilu propečené na správnou teplotu. Kvalitní steak z hovězího masa by měl mít 51°C. Well done hovězí maso by mělo mít 71°C. Burgery z mletého hovězího masa mají mít také 71°C. Vepřové maso má mít ideálně 62 °C a kuřecí maso 74°C.
Pamatujte, že teplota grilovaného masa se po vyjmutí z grilu zvedne o 5-10 °C, takže to vezměte v úvahu při servírování.
Ryby, kuře, zeleninu a ovoce je lepší grilovat při nižších teplotách. Zaměřte se tedy na nižší teplotu grilu. U plynového grilu jednoduše snižte teplotu a u grilu na dřevěného uhlí rozdělejte menší oheň. Tyto potraviny musíte stále pečlivě sledovat, ale obecně trvá déle, než se při nižší teplotě ugrilují.
Nechte maso odpočinout
V závislosti na mase jej nechte alespoň 5-15 minut odpočinout, než do něj zakrojíte. Velký kus masa bude potřebovat více času na odpočinek než menší steak. Když maso odpočívá, šťáva se v mase znovu usadí a vy získáte šťavnatější a křehčí kus. Doporučuji maso během odpočinku potáhnout kouskem alobalu, aby zůstalo teplé, zatímco se v něm šťáva usadí.
Na konci grilování přidejte k masu omáčku
Pokud plánujete polévat maso omáčkou nebo glazurou, přidejte ji vždy v posledních chvílích grilování. Brzké přidání glazury nebo grilovací omáčky, zejména té s cukrem, může způsobit připálení.
Nepřímé grilování
Některým potravinám prospívá, když se připravují mimo zdroj tepla za použití nepřímého tepla. To znamená, že máte oheň na jedné straně grilu a jídlo na druhé. Funguje to dobře na velká jídla, jako jsou celá kuřata, hovězí pečeně, žebírka a jakákoli jiná drůbež nebo maso, které potřebuje hodně času na vaření. Nepřímé grilování vám umožní úspěšně propéct celé maso a nepřipálí se vám jeho vnější strana. Pokud máte velký gril s několika hořáky, je nejlepší umístit jídlo doprostřed a zapálit hořáky po obou stranách.
Další tipy na grilování
Mějte samostatná prkénka pro přípravu masa, ovoce a zeleniny. Maso během marinování vždy chlaďte a nikdy hotové maso nepolévejte marinovací tekutinou, pokud nebyla uvařená. Mohou v ní zůstat baktérie z neupraveného masa. Na grilování si připravte vhodné grilovací náčiní. Okořeňte jídlo alespoň hodinu před grilováním, aby do něj vstoupila chuť koření. Grilované jídlo položte na čistý talíř, zvláště si to pohlídejte, když grilujete maso. Nepoužívejte talíř, na kterém bylo syrové maso. Udržujte svůj gril mimo dosah všeho hořlavého, jako jsou kapaliny do zapalovačů nebo dřevo.