jídlo pod stanem
|

Jídlo pod stan, co si vzít sebou, recepty, tipy a rady od zkušeného táborníka

Stanování není jen o spaní pod širákem nebo túrách lesem. Pro mnoho z nás je to i o těch malých radostech, které k pobytu v přírodě neodmyslitelně patří, a jednou z nich je jídlo. Když se večer rozhoří oheň, zavoní kouř a ozve se praskání dřeva, chuť na něco dobrého přichází sama. V tu chvíli nejde jen o nasycení, ale o společný zážitek, který spojuje lidi víc než telefonní signál. Jídlo pod stanem má svoje kouzlo, jednoduchost, vůni dřeva a pocit, že i obyčejný špekáček chutná jako delikatesa z restaurace. V tomhle článku se podíváme na to, co si lidé nejčastěji připravují pod širým nebem, jaké suroviny si s sebou zabalit, jaké vybavení nezapomenout a jak si vaření v přírodě co nejvíce užít. Protože dobře připravený batoh a chutné jídlo dokážou z výletu udělat nezapomenutelný zážitek.

Nejoblíbenější jídlo pod stan

Mezi nejoblíbenější jídla pod stan bez debat patří špekáčky na ohni. Jsou jednoduché, chutné a vytvářejí pravou táborovou atmosféru. Kdo někdy seděl večer u ohně s vidlicí v ruce a poslouchal praskání dřeva, ten ví, že to není jen o jídle, ale i o zážitku. Hned po nich následuje kotlíkový guláš, který se vaří pomalu a voní daleko do lesa. Z modernějších možností lidé často volí těstoviny s tuňákem, instantní kaše a balené hotovky. Tábornické jídlo na ohni má svoje kouzlo.

Jídlo pod stan suroviny

Základní pravidlo je čím jednodušší, tím lepší. Ideální jsou trvanlivé potraviny, které nepotřebují lednici. Hodí se rýže, těstoviny, instantní polévky, konzervy, sušené maso, oříšky, sušené ovoce, ovesné vločky a různé energetické tyčinky. V batohu nesmí chybět česnek, cibule, olej ve spreji a sůl. Pokud máte místo, hodí se i malá lahvička kečupu nebo sojové omáčky.

Jídlo pod stan recepty, nádobí a suroviny

Jídlo pod stanem může být jednoduché a přitom výborné. Když si dobře připravíte suroviny i potřebné vybavení, zvládnete si uvařit cokoliv i uprostřed lesa. Určitě si nezapomeňte přibalit malý ešus nebo kempingový hrnec s pokličkou, který využijete na vaření všeho od těstovin po polévku. K vaření budete potřebovat i plynový nebo lihový vařič a náhradní kartuši. Dále se hodí mít u sebe zapalovač nebo křesadlo, protože bez ohně jídlo neuvaříte. K jídlu se vám bude hodit lžíce, vidlička, skládací nůž a malý plecháček na čaj nebo kávu. Po jídle přijdou vhod houbička a trochu saponátu v malé lahvičce, díky kterým nádobí snadno vyčistíte. Nezapomeňte ani na hadřík nebo utěrku a desinfekční ubrousky na ruce. Kdo chce jíst pohodlně, může si s sebou vzít i skládací talíř. A pokud plánujete vařit nebo opékat nad ohněm, přibalte si vidlici na buřty nebo kovový rošt.

Podobný článek:  Rodinné kempování a jak připravit nezapomenutelný zážitek pro celou rodinu?

Z těchto surovin pak snadno připravíte třeba těstoviny s tuňákem a cibulkou, kdy těstoviny uvaříte v ešusu, osmažíte cibuli a vše smícháte s tuňákem z konzervy. Další možností je rýže s fazolemi, do které stačí přidat česnek, trochu koření a ohřát vše dohromady. Na snídani si snadno připravíte ovesnou kaši, když vločky zalijete horkou vodou a přidáte sušené ovoce nebo oříšky. Večer přijde vhod polévka z pytlíku, do které můžete přidat sušené maso nebo kousek klobásky. A pokud bude nálada na klasiku, špekáčky nad ohněm nikdy nezklamou. Stačí klacík, oheň a chuť na něco tradičního. Věřte, že jídlo venku chutná vždycky líp než doma v kuchyni.

vaření pod stanem

Hotové jídlo pod stan

Hotová jídla se dnes posunula o úroveň výš. Už to nejsou jen nudné konzervy nebo práškové chuťovky. Existují sterilovaná jídla v sáčku, která se dají jen ohřát ve vodě nebo i bez vaření. Skvělou volbou jsou Adventure Menu, Travellunch nebo české Expres Menu. Vyzkoušel jsem jako vlastenec české Expres Menu které se vyrábí v Krkonoších, zkouška proběhla na víkendovém vandru, musím říct, že hovězí guláš chutnal líp než v některých restauracích, to myslím vážně! Navíc to bylo lehké na nošení a rychlé ohřáté, prostě super efektivní řešení. Nemusíte nic shánět, máte s sebou X dobrých jídel, které ohřejete. Nakonec jsem si Expres Menu oblíbil natolik, že při nedostatku času doma ho vařím nebo spíš ohřeju s velkou oblibou, cena je podobná jako za jedno meníčko v restauraci, ale v sáčku máte dvě porce, dokoupíte přílohu knedlík, brambory nebo chleba a máte oběd i večeři bez špinění nádobí a s práškovými pokrmy se to vůbec nedá chuťově ani kvalitativně srovnat.

Jak připravit jídlo pod stan?

Příprava jídla pod stanem závisí na vašem vybavení. Máte-li jen ohniště, spolehněte se na opékání, vaření v kotlíku nebo hliníkové fólie, ale chce se vám někam tahat kotlík? S malým plynovým vařičem zvládnete téměř cokoliv, některé modely jsou opravdu lehké a poměrně skladné. Důležité je vše si předem rozplánovat a klidně si doma některé věci předvařit nebo namíchat kořenící směsi. Tipem naší redakce nakemp.cz je i používat zip-lock sáčky, kde máte vše připraveno na jedno jídlo. Ráno sáček vytáhnete, hodíte do ešusu a vaříte bez přemýšlení. Nebo využít hotová jídla v sáčku, o kterých jsme se bavily před chvilkou.

Jídlo pod stan výrobci Expres Menu, Adventure Menu a další

Dnešní nabídka je opravdu pestrá. Adventure Menu vyrábí 100% přírodní jídla bez konzervantů. U výrobců si můžete vybrat z jídel jako vepřové koleno, zbojnické kuře, svíčková, hovězí guláš nebo kuře na paprice a jiné dobroty. Expres Menu je česká firma a jejich rajská omáčka s hovězím masem mají chuť jako od babičky, opravdu. Výhodou je dlouhá trvanlivost a snadná příprava.

Podobný článek:  Jak se správně vybavit na zimní túry? Zbytečně neriskujte a buďte připraveni

Jak skladovat jídlo pod stanem?

V létě a bez lednice je důležité chránit potraviny před teplem a hlavně zvířaty. Potraviny skladujte v nepropustných sáčcích nebo lépe v plastových boxech, které nedávají šanci myším ani vlhkosti. V přírodě jde také o pach, který může zvířata z lesa přilákat k vám do stanu. Konzervy a dehydratovaná jídla vydrží nejdéle a v podstatě nic moc neriskujete. Pokud jste u auta, můžete využít i pasivní chladící boxy nebo ledovou patronu, ta ale není věčná a vydrží pár hodin.

Jak naplánovat jídlo na vícedenní pobyt?

Z vlastní zkušenosti doporučuji jídlo rozplánovat podle dnů a řídit se přesným rozvrhem, co sníst a ve který den. Tím zajistíte, že vám jídlo nebude chybět ale ani přebývat. Navíc s jednoduchým plánem nebo rozvrhem, co jíst, se budete více těšit na snídani, oběd i večeři. Počítejte s tím, že po túře budete mít hlad a jednoduché jídlo bez vaření vás zachrání. Mě se osvědčilo mít každý den jedno „luxusnější a vydatnější“ jídlo jako odměnu a k tomu doplňovat přílohy. Nezapomeňte na vodu nebo možnost doplnění vody na místě. K tomu můžete využít filtrační konvici (bandasku, nádobu), kterou používají vojáci, nebudeme si vysvětlovat její přesný princip, ale ve velké zkratce do takovýchto nádob nebo bandasek naberete téměř jakoukoliv vodu např. z potoka a filtr uvnitř vodu upraví tak, že se z nepitelné vody stává pitelná. Je to suprová pomůcka nejen pro kempování. Přesné informace jak takové bandasky a nádoby na vodu fungují najdete na stránkách jejich výrobců.

jídlo při kempování

Jak se stravovat zdravě i na výpravě?

I pod stanem se dá jíst zdravě. Ovesné kaše s oříšky, sušené ovoce, cizrnové snacky, kvalitní sušené maso, to všechno dodá energii bez zbytečných cukrů a tuku. Můžete si dát nějakou tu konzervu, ale určitě ne každý den. Přibalte si vitamin C v tabletách nebo čerstvou zeleninu na první den, například mrkev nebo papriku.

Závěrečné tipy na závěr od nakemp.cz

Myslím si, že jídlo pod stanem není jen otázka výživy, ale i radosti a tradice. Připomíná mi časy, kdy jsme jako kluci vařili guláš v kotlíku a pak ho jedli hliníkovou lžící přímo z ešusu. Když se připravíte a vezmete správné věci, bude každé jídlo venku chutnat dvakrát lépe. Ať už se rozhodnete pro špekáčky, hotovku nebo vlastní recept, užijte si každé sousto s výhledem na přírodu.

Podobné příspěvky